Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Свиват се спестяванията на масовия българин за сметка на увеличаването на броя на милионерите у нас. Тенденцията коментира икономистът Агоп Каспарян – експерт от института „Рего“. Той се позова на статистика на БНБ.

“Депозитите до 1 000 лева намаляват с над 420 000 броя за последните 12 месеца. Вижда се, че се отваря огромна пропаст и едно огромно неравенство между най-бедните – хората с депозити до 1 000 лв и тези които имат депозити по над 1 милион.“ По БНТ финансовият анализатор подчерта, че спестяванията на обикновения българин са ползвани за покриване на ежедневни нужди:

“Тези 400 000 човека са изтеглили депозитите си до 1 000лв,за да могат да оцелеят в тази криза.“ Тревога от задълбочаващата се криза, съдържаща се в данните на БНБ, изрази икономистът:

“За голямата част от българите кризата се отрази негативно. Това се вижда и по огромния брой на безработните, които се увеличават – около 400 000 или 500 000 българи, които нямат работа. В същото време наблюдаваме и увеличение на цените в България“.

Икономистът посочи, че според статистика на Европейската комисия от преди няколко дни очакваният растеж на българската икономика е доста по-малък от прогнозирания растеж на другите страни. Той прогнозира, че това ще разтвори още една огромна ножица в социалното неравенство в страната ни. Каспарян препоръча да се вземат адекватни икономически мерки.

„Трябва да има държавна политика, за да се предотврати неравенството в България“, отбеляза анализаторът. Финансовият експерт заяви още, че предложенията на Корнелия Нинова за прогресивно подоходно облагане – богатите да плащат повече – е част от решението на проблема с неравенството между бедни и богати българи.

Loading

Post Author: admin