Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Говорим за икономиката в криза от пандемията, еврото в България от 2024 г. и цените, като прогнозата е на икономиста Агоп Каспарян от институт „Рего“.

Правителството предвижда България да замени лева с еврото на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановелние, което касае подготовката на страната ни за членство в Еврозоната.

Агоп Каспарян смята, че темата е актуална от много години в политическия и финансов живот на страната. „Приемането на еврото би било основно положително за държавата. На първо място се очаква стабилзиране на валутния курс, съответно нови межднародни инвеститори, и това би имало добър ефект за държавата. Но, с това решение на правителството има два момента, които не са много адекватни в изборна ситуация“, каза Каспарян. По думите му очевидно кабинетът е напреднал в преговорите с нашите европейски партньори, но има и втори вариант, който е малко по- вероятен, и там при него – това да е един вид политическо послание.

Икономистът уточни: „До 30 юни трябва има национален план за въвеждане на еврото, но това технически е невъзможно в момента. Според мен това е големият проблем, защото това постановление не показва никакви контерктни мерки. ЕЦБ имаше препоръки към България и Хърватска, че за да се приеме еврото, ние сме член на ERM II, трябва да имаме стабилни политики и управление на институциите. От друга стана все си мисля, че българинът е свикнал с еврото, чисто и психологически, не само защото имаше и много пътувания, няма да има проблем.“

По повод на ваксинирането: „Ускорен процес на ваксинарене, би довел до ускоряване на икономиката. Отделно ние се борим за едни 300 000 българи, които се върнаха в България, и имаме възможност да ги задържим тук. Недоверието го приемам с това, че информационната кампания бе слаба, и освен това ЕС не справи добре с управелиние на коронакризата. Смятам, че може да се стигне до там да има дефицит на ваксини.“

Цялото интервю може да чуете тук:

Loading

Post Author: admin