Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Мярката 24 лева на ден не работи, смята икономистът

Здравните мерки не са придружени от икономически. Тази криза, този локдаун ще бъде много по-сериозен от затварянето през март. Това мнение изрази пред БНР икономистът Агоп Каспарян. По думите му запасите и резервите на бизнеса, които са били използвани през пролетта, вече са стопени, затова втората вълна ще е още по-опасна от първата.

Една от най-работещите програми беше тази за помощта от 3 до 10 хиляди лева, с бързо кандидатстване и прости документи, посочи Каспарян в предаването „Преди всички“.

По мярката 24 лева на ден до 15 декември са кандидатствали 830 фирми, одобрени са били 701, а помощта е достигнала едва до 2954 души, съобщи Каспарян и подчерта, че тази мярка не е работеща.

200 хиляди самоосигурени лица са оставени на произвола на съдбата в момента, допълни икономистът.

Икономическите мерки достигат много трудно до бизнеса, по много тромав и бюрократичен начин, коментира Агоп Каспарян.

Относно новите варианти за подпомагане на малкия и среден бизнес той заяви, че тези 156 милиона се прехвърлят от март насам от перо в перо. „Първо бяха от 3 до 10 хиляди лева. След това тръгнаха да влизат в програмата от 15 до 50 хиляди лева. Постоянно се прехвърлят. Сега наистина има обещание и на премиера, и на икономическия министър, че НАП ще бъде операторът по тази програма и тя ще разпределя парите, което беше най-логичното.“

По последни данни на Евростат България отново е страната с най-ниска покупателна способност в ЕС, с 42 на сто по-ниско равнище от средното за съюза, изтъкна Каспарян.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Loading

Post Author: admin