Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

26.05.2021 (сряда)

„Балканите: политика в пандемията“ бе името на експертна дискусия организирана от институт „РЕГО“. Учени и изследователи от Софийския университет, БАН, неправителствени организации участваха в обсъждането по наболемите теми в региона в контекста на Корона кризата. Специално внимание бе отделено на Македония, Турция, Сърбия, Албания. Освен политическите процеси бяха обсъдени българското вето спрямо Република Македония и предстоящия Европейски съвет по темата, геополитическите процеси, ваксинационната дипломация на Балканите, икономическата ситуация и инвестициите в региона, влиянията на ЕС, САЩ, Русия, Китайм Турция и арабските страни и редица други теми от значение в сегашната ситуация.

„Европейската перспектива пред РСМ не бива да бъде затваряна, тъй като това може да доведе до разпад на тази държава и разделянето й между албанци, сърби и гърци. София следва да намери онзи подход, гарантиращ опазването на националната ни памет, но и движението напред към ЕС на югозападната ни съседка. Тук балансът и съобразяването с реалностите са от ключово значение“, очерта проблем с Република Северна Македония д-р Войн Божинов от БАН.

„Всички албанци са наясно, че България е напълно права и защитава историческата истина спрямо Република Северна Македония. От българската страна зависи дали ще използваме тази ситуация в наш интерес“, заяви д-р Антон Панчев по време на дискусията.

“Настоящите политически процеси в Турция са изключително сложни и тяхното разбиране е от ключово значение за добросъседството между нас и тях. Проследяване на политическата и обществена криза там би ни дало нужния ресурс за отстояване на нашите интереси”, пък отбеляза Иво Иванов, специалист по Турция.

Модератор на срещата бе директорът на иститута д-р Калоян Методиев.

Loading

Post Author: admin