Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

„Диалогът между България и РС Македония е в задънена улица. Управляващите не успяха да представят нашата гледна точка на другите страни-членки на ЕС. Няма и политическа воля да се защити националния интерес докрай. Българските управляващи имат много да се учат от гръцката дипломация. Нашата политика криволичи и в момента берем плодовете на това поведение”, силно критикува българската страна в преговорния процес за еврочленството на съседката ни по България он еър историкът д-р Войн Божинов от институт „Рего”.

Д-р Божинов иронично коментира и кадровия потенциал на управляващите: “Онзи ден, когато станаха трагичните събития в Хърватия, чух дамата, която ръководи нашата външна политика да казва, че сме „подпомогнали земетресението“ със 100 хиляди евро. Ако бях на място на земетресението, щях много да се зарадвам. С такива кадри далеч няма да стигнем. Нужна е повече компетентност”.
Мнението на историка е, че договорът между България и РС Македония е бил подписан под външен натиск, заради присъединяването на македонците към НАТО и България се е подписала под един нескопосан документ.
Тогава къде са българските национални интереси?”, риторично попита д-р Войн Божинов.
“Ако бъде направен компромис, той ще бъде направен от сега управляващите, а не от ново правителство. Всички си спомняме, че Борисов заяви, че България не може да приеме в наименованието на Република Македония да бъде сложено Северна, когато те преговаряха с гърците. Ето какво стана”, посочи д-р Божинов.
В анализа си той подчерта, че България е на такъв вододел, че ние не защитаваме само нашата национална идентичност, а и нашата териториална цялост. Божинов припомни, че по време на гражданската война в Македония през 2001г. част от македонските управляващи са имали идея да се разменят територии – ние да дадем западната ни страна на албанците и да бъдем компенсирани с Пиринска Македония: “Въпросът е да задържим това, което имаме”, бе категоричен експертът.
“Не завиждам на българските колеги, които са в комисията с РС Македония. Мнозина от тях съзнават, че са се качили на един историографски „Титаник“, защото рано или късно някой ще си измие ръцете с тях”, предупреди Божинов.

Битката ще бъде между БСП и ГЕРБ. Това са двете големи формации в българското политическо пространство. Другите партии и движения ще бъдат на втори план”, прогнозира резултатите на предстоящия парламентарен вот Войн Божинов.

Loading

Post Author: admin