Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Натискът върху София по въпроса със Северна Македония е прекалено голям и в последните години българската дипломация се огъва под давлението на важните фактори от Запад… Много е вероятно новата администрация на Белия дом също да упражни натиск върху нас, а ние няма да можем да отразим адекватно“. Това каза пред БНР историкът от БАН Войн Божинов, автор на книгата „Република Македония в съвременната геополитика“.

По думите му големият проблем пред българското правителство е да се запази националната ни идентичност срещу една идеология, която става все по-агресивна:

„Македонизмът иска и европейска легитимация. Допуснем ли това, връщане назад няма… Фактът, че някои държави в момента мълчат, не означава, че българската позиция не се чува, всеки преследва своите интереси. Официален Берлин ще продължи с позицията си, което ще изправи България пред труден избор, а ние показваме, че не можем да удържим позицията си“.

В предаването „12+3“ Божинов допълни:

„Ние сме в много деликатна ситуация. Гърция по великолепен начин си изми ръцете с Преспанското споразумение, а пред европейската общественост ние сме основният виновник за забавянето на евроинтеграционните процеси в Западните Балкани. Нашата цел е да намалим до минимум влиянието на македонизма в Северна Македония… Македонизмът е расистка теория“.

Според историка е радостно, че българското общество застава зад политическата класа по въпроса със Северна Македония.

Интервюто с Войн Божинов можете да чуете в звуковия файл.

Loading

Post Author: admin