Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов
Анализаторът от „Рего” изрази надежда управляващите да не се поддадат на външния натиск относно въпросът за нашата история. Той даде пример с гръцката дипломация, която е издържала изключителен 12-годишен натиск в спора си с Македония.

“Дори когато тогавашният американски президент Барак Обама от Акропола в Атина нарече ветото им незаконно и ги накара да го прекратят, те удържаха и сега се радват на договор, напълно удовлетворяващ техните национални интереси.”

“В Република Северна Македония има немалко хора, живеещи там, които симпатизират на нашия народ и българските управляващи трябва да мислят и за тези хора”, подчерта историкът  пред водещия Петър Волгин.

В Скопие имаше големи надежди, че могат да направят пробив след изборите в България. Срещата на специалния пратеник на Северна Македония Владо Бучковски с председателят на БСП Корнелия Нинова беше много интересна, защото явно скопската страна е искала да сондира плановете на най-голямата опозиционна партия. Но на тази среща Бучковски е получил звучен политически шамар от Корнелия Нинова. Той си тръгна без никакви изявления и с подвита опашка.  Това каза пред БНР историкът Войн Божинов.

Войн Божинов обясни, че нашата дипломация трябва да има изключително рафиниран подход – от една страна да защитим националните си интереси, а от друга – да покажем, че Северна Македония има място в нашето европейско семейство, за да не започнат в нея деструктивни процеси, които могат да доведат до нейното разпадане.

“Нашият генерален интерес е РСМ да съществува като самостоятелна и независима държава.”, подчерта историкът. Войн Божинов предупреди, че евентуално забавяне на интеграционните процеси в РСМ ще повлече сериозни въпроси, като един от тях е за албанското обединение в ЕС.

Loading

Post Author: admin