Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Приликите на двете породи затрудняват дори ветеринарите, които често ги записват в паспортите само като „френски булдог“

Френски булдог (вляво) и бостънски териер (вдясно)
Френски булдог (вляво) и бостънски териер (вдясно)
През последните няколко години една от най-модерните породи за домашен любимец в България стана френският булдог. Много от т.нар. на жаргон „френчите“ обаче се оказват не галски, а презокеански от породата „бостънски териер“. Нищо, че дядото е един – достолепният английски булдог.

За френските булдози се знае много, те са изключително разпространени, но „американският джентълмен“ както го наричат е по-скоро непознат за широката публика. Първичните прилики на двете породи затрудняват дори мнозинството ветеринари, които не ги отличават или просто ги записват в паспортите като „френски булдог“. А разликите не са никак малки. Само трябва да бъдат открити.

Окраската при бостънския териер почти винаги е черно-бяла. При над 90% от случаите тя е отсечена с правилни черти разграничаващи една от друга зона на тялото – глава, тяло, опашка. Именно заради черно-бялото облекло, напомнящо фраковете на старите аристократи бостънците са наричани „джентълмени“.

Породата е селектирана в Бостън през втората половина на XIX век. Отглеждана е и във фабриките, където е използвана за ловене на плъхове. Именно тук идва една от големи разлики, по които да определите какво куче имате. Териерът е изключително бърз на къси разстояния и се изстрелва като куршум по движещ се обект. При френчите няма скорост и динамика на тичането, докато бостънците са наистина много eнергични в преследването на топки, котки или дребни животни. Не се учудвайте, ако ги пуснете на вилата или на разходка в полето и ви донесат полска мишка или малка птица. Инстинктът им на ловец е силно развит.

Друг сигурен белег за различаване на двете породи е скачането. Да накарате френски булдог да скача е трудна работа, докато бостънският териер е като на пружина, особено щом хареса някой. Повечето скачат с лекота над 50-60 сантиметра. Ако си играе с вас може десетки пъти да пружинира на задните си крака без да докосне земята.

Разликата в телосложението също може да бъде установена. Френските булдози са малко по-ниски, по-набити и трътлести, докато териерите по-високи, по-вталени, с по-издължени крака. Особено видно е при задните крака, които при териерите са направени за тичане и скачане, докато при булдозите, за да не отстъпват и крачка назад. Походката им е различна – едните пружинират, докато другите набиват крак. Тежест срещу лекота. Загледайте се!

Различия има в главите, които при френчитата са по-кръгли, сплескани и набръчкани, докато бостънците са по-квадратни, с малко бръчки на челюстите и имат по-остро носле. Френските уши са леко по-закръглени като на мече, докато американските остри и вертикални.

Казват, че бостънците миришат по-малко, но някои твърдят, че и Елвис Пресли е жив, така че всеки трябва да прецени сам. Често са агресивни към други кучета, което не се наблюдава при „французите“. Първите са по-емоционални – хем забавни и комедийни, хем обидчиви. Вторите по-спокойни и уравновесени. Бостънците имат склонност от време на време да лаят. При компаньоните на Мария Антоанета това е по-скоро рядкост. Общото между братовчедите е, че се привързват към семейството, обичат стопаните, гушливи са и особено харесват деца.

Раждането е проблемно при териерите, защото имат малък таз. Опасно е да не умрат при раждането. Във Великобритания при 90 % от бостънските териери се прилага цезарово сечение.

И двете породи не обичат екстремното време, което налага да ги пазате от лятната жега и зимния студ. Бостънецът има нужда от повече разходки и пространство да тича, което налага поне две по-дълги и динамични разходки на ден.

У нас Фейсбук групите „Френски булдог“ са много и имат десетки хиляди членове, докато бостънския териер се е събрал само в една с трицифрен брой последователи. Втори поглед във френските групи, обаче ще разкрие дълбокото и тайно проникване на бостънци във френските редици. Само се вгледайте!

Ако с тази статия съм породил съмнения може да използвате мобилни приложения (apps), които са леки и се инсталират за секунди. Качвате снимка на любимеца си (пробвайте с поне няколко) и ще ви даде какъв процент от каква порода е. Или с инструмента гугъл се пуснете в морето от снимки, за да сравнявате сами.

 657 total views,  2 views today

Post Author: admin