Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов
“Залогът на тези избори е дали ще си отиде една епоха, един модел на управление, олицетворяван от личността на Борисов и дали този модел ще се опита да мимикрира по някакъв начин в българското общество. Другият въпрос е имаме ли време да продължим да затъваме и да сме на последно място по социални показатели и развитие, или да тръгнем на амбициозно решаване на проблемите – икономически, социални, здравни.” Това заяви политологът и директор на институт “Рего” Калоян Методиев в студиото на TV1.
Той бе категоричен, че основният сблъсък на предстоящите избори ще бъде между БСП и ГЕРБ: “Това са двата мастодонта, които ще се сблъскат.”
Според Методиев има надежда: „ Цялата опозиция, независимо от идеологическите различия, заявява желание за радикална промяна, за ново начало и за смяна на този порочен модел на управление. Има заявка за промяна. Има го и човекът, който да направи промяната. Оттам нататък всичко е в ръцете на избирателите“. На въпрос накъде върви БСП в момента, Методиев коментира, че съвсем наскоро левицата е решила голяма част вътрешните си проблеми с безапелационния избор на Корнелия Нинова за председател на БСП. Той подчерта, че новият курс е факт и не може да бъде отречен: “Това е единствената партия, която успя да проведе пряк избор, успя да изключи човек като Гергов, който тежеше на тази формация. Реформите са факт. Нещата там се сложиха на нови релси и вървят в правилната посока.
Анализаторът посочи, че Ковид кризата в България показала нивото на подготвеност и капацитета на управляващите. “Не можем да отречем, че от гледна точка на стабилност и устойчивост резултатите на управляващите са предвидими – те винаги са на последно място в ЕС, винаги са най-бавни, винаги са най-зле по отношение на политики, решения, правене на системи, организационна компетентност и на всичко, което може да доведе до някакъв напредък в обществото. Трябва ни ново, амбициозно управление.”, бе категоричен той.

Директорът на „Рего“ добави, че ваксинирането не е изключение и неслучайно ваксинацията в България върви 7 пъти по-бавно, отколкото в останалите страни в ЕС. Методиев прогнозира, че не за всички ще има място в следващия парламент: “А и някои ще се разпаднат в движение – визирам проекта на Мая Манолова и Отровното дуо, защото доколкото разбрах проф. Минеков напусна. Там нещата ще свършат зле.”

Източник Актуално.ком

Loading

Post Author: admin