Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов
Кабинет би трябвало да има. Нещата изглеждат летливи, нестабилни. Златната акция е в Трифонов. Другата отговорност е в президента. Логично е да се търси успокояване на нещата. Видяхте, че българските граждани са непредвидими. Не се знае накъде ще тръгне общественото мнение. При второ изливане на такава емоция нещата могат да придобият друго развитие. Да не се окажем в “Борисов 4” с някакви патриоти. Иска се държавническо поведение в момента.
Това заяви в ефира на bTV Калоян Методиев, политолог и директор на Институт РЕГО, както и бивш шеф на кабинета на президента Румен Радев.

„Озовахме се в ситуация с повече неизвестни, отколкото известни. Хората се объркаха. Имаше тежък мандат, низ от гейтове, протести, криза, политическо разбъркване и нови субекти. Серия от фактори доведоха до този резултат“, допълни той.

„Ако Радев се опитва да натиска партиите да връщат мандати или да се провалят в опитите си да съставят кабинет, очевидно работи в разрез интересите на обществото в момента. Всеки който сега търси хаос, а не стабилност, не постъпва държавнически. Надявам се горещо да заложи на последния“, посочи Методиев.

По думите му държавният глава отдавна е излязъл от ролята си на обединител и е заел страна в битката власт-опозиция. В този смисъл той няма как да изпълнява пълноценно тази своя роля. Но има шанс да се покаже като държавник и да е последователен, като инициира управление, което може да демонтира модела „ГЕРБ“, а не да го върне.

Погромът на БСП и несбъднатата прогноза на „РЕГО“ за изборните резултати Методиев обясни с демографията на електората и психозата покрай пандемията. Втората причина според Методиев е вътрешният конфликт в левицата.

„Визирам действията на едни евродепутати, кметове… РЕГО ли излизаше с интервюта срещу собствената си партия?“, попита Методиев.

Цялото видео:

Loading

Post Author: admin