Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Имаме проблем със спазването на досегашните мерки, а не толкова с въвеждането на нови

Моделът на управление на правителството минава през идеята за оцеляване„. Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев, директор на Институт „Рего“, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, в коментар на действията на властта за управление на кризата с Covid-19. Според него се търси начин за оцеляване, а не начин за решаване на кризата дългосрочно.

Отлагането на датата на изборите е политически авантюризъм и това ще има висока цена. Въобще не трябва да помислят за подобен сценарий„, предупреди Методиев и напомни, че ваксините срещу коронавируса са „все по-близо“.

Анализаторът цитира изследване на Институт „Рего“, според данните от което има нагласа за повишаване на избирателната активност, сравнено с предходни избори.

Отчетохме нива на омраза към Бойко Борисов, които са чудовищни“, обобщи Калоян Методиев.

По думите му присъствието на президентската институция се изчерпва с едно критично говорене към правителството. Политологът подчерта, че няма време за нов политически проект:

„Освен това трябва и капацитет“, уточни той и добави, че се вижда „взаимно намигване“ между президента и определени партии от протестите.

И Радев, и Борисов не отчетоха политическите реалности, заяви политологът във връзка с проектите им за промени в Конституцията:

„Единият искаше да прави конституционни промени, без да има политическите инструменти за това, а единствено с идеята да се хареса на някаква част от населението. Другият предложи конституционни промени с идеята да спечели няколко месеца. Спечели ги! Резултатът е нула. Пародия!“.

В коментар на Covid обстановката в страната и по света, политологът каза, че коронавирусът е световен феномен и отричането му е абсурдно.

„По начинът, по който беше направен в България, това е глупав локдаун, защото няма да доведе до съществено подобряване на ситуацията. Закъсняха с училищата – те трябваше да бъдат затворени първи“, категорично коментира Методиев.

Според него контролът на прилагането на мерките е под всякаква критика:

Имаме проблем със спазването на досегашните мерки, а не толкова с въвеждането на нови. Нямаше смисъл да се затварят кафенетата и заведенията. Можеше да работят и хората да да се хранят там, но при спазване на мерките“.

Той определи помощта от държавата за губещите заради мерките бизнеси като пропагандна:

Държавата в момента не помага, важното е да не пречи. Има форма на самоорганизация, която е въпреки държавата“.

Интервюто на Силвия Великова с Калоян Методиев в „Политически НЕкоректно“ можете да чуете от звуковия файл ТУК.

Loading

Post Author: admin