Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Опасността сега е президентската кампания да не захлупи парламентарната, каза Калоян Методиев.

Служебният кабинет е провален и задълбочава нещата във всеки един възможен сектор. Това каза в предаването „Тази сутрин” политологът Калоян Методиев.

„Служебните кабинети по принцип винаги са били в последните 30 години антикризисни като конструкт, като мярка, като политика. Този е първият служебен кабинет, който е прокризисен. Той задълбочава нещата във всеки един възможен сектор, изкарва хора на улицата, вместо да ги прибира. Неслучайно в негов символ се превърна този потъващ кораб, който всеки ден е по новините“, заяви Методиев.

„Създадоха си партия, която също е част от проблема, защото тези двама господа всеки ден или се забъркват в някакъв скандал с гражданство, с нарушения на закона, с конституционни проблеми, с офшорни фирми, с откровени лъжи, че те са актуализирали бюджета, или с нещо друго. Тези харвардски Бони и Клайд в един момент започнаха да доминират политическия дневен ред в държавата, но според мен прекалено рано го направиха и се изчерпаха елементите на това шоу. Мисля, че удариха тавана и в момента им предстои едно обратно вървене надолу по отношение на електоралното доверие“, на мнение е политологът.

По думите му партийната система е била доста поразбита, което е огромна грешка и в момента опасността е президентската кампания да не захлупи парламентарната. Той даде пример с метафората за щуреца и за мравката.

„Щурецът прави шоу, весели се лятото, докато мравката събира храна. Предстои ни много тежка зима и ако ние изберем щуреца, не изберем мравката на тези избори, ще имаме огромни проблеми като общество“, смята Методиев.

„Щурецът това е президентската кампания. Тя е много интересна, привлича внимание, динамична е, мажоритарна, но в президентската институция, освен проблеми да се родят в държавата, не може да се направи много по отношение на текущата политика – престъпност, прекарване на зимата. Докато същинската работа – това, което прави мравката, е в парламента. Нека омразата ни, неглижирането, недоверието в парламента, не замъглява преценката ни. Актуализацията на бюджета, всичко, което ще се случи в държавата, минава през парламента“, допълни той.

Според Калоян Методиев скандалът с Досиетата „Пандора“ няма да има влияние върху държавата и изборите.

„И Пеевски, и Младенов са извън активната политика като кандидати в настоящата кампания, така че по-скоро някакви лични имиджови щети може да понесат, отколкото да има влияние върху държавата и процеса на протичане на тази предизборна кампания. Излизането в списъка на Младенов е любопитно от гледна точка на историята и на това, което се е случило преди няколко години, отколкото от гледна точка на бъдещето и на текущи развития”, каза политологът.

Методиев допълни, че списъкът с имената на икономическите субекти е много по-голям.

„Ако тези икономически субекти по някакъв начин са свързани с определени институции или политически партии, визирам предимно олигарси, това ще има влияние върху кампанията, защото ще е някакъв белег за свързаност, евентуално за корупция, зависимости. Няма да е толкова значим този въпрос, с години ще се точат тези досиета, както беше с „Уикилийкс” и всеки ще си чопва нещо в подходящ момент, което му трябва за текущата ситуация”, заяви Калоян Методиев.

Цялото интервю с видео от участието на Калоян Методиев може да гледате на сайта на БТВ.

Loading

Post Author: admin