Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

„Шоковото въвеждането на зеления сертификат за 24 часа е променило рязко нагласите в обществото и т.нар. антиваксърска общност в България се е обърнала срещу президента, който е назначил служебния кабинет“. Това казва политологът Калоян Методиев от Институт „Рего“ пред БНР.

– Интересна ли е тази предизборна кампания за вас,политолозите, предвид това, че за първи път паралелно се провеждат всъщност две кампании – за президентски и за парламентарни изобри? Какво се откроява до момента, г-н Методиев?

– Това не е класическа кампания, а микс от две кампании и две големи кризи. В този смисъл е уникална. Като динамика е доминирана от проблеми и от активността само на три-четири по-големи формации. Прави ми впечатление, че навлизаме в някаква компроматна фаза с активното участие на държавата. Назначенията още в първото служебно правителство бяха с уговорката, че ще са поне до края на годината. Сега назначават с обещанието, че ще остават до края на март. Казвам го, за да се види, че нестабилността и хаосът са програмирани от президентството и няма да пуснат властта, дори за сметка на стабилността в държавата. Тоест, те са играч в кампанията, което я прави уникална.

– Пандемията хвърля сериозна сянка върху изборите. Как здравната криза ще се отрази на вота? Чуваме, бившите управляващи критикуват служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, че не се справя с управлението на кризата, че са провалили ваксинацията, че в момента „гасим пожар“ и тичаме след събитията. Всичко това как ще се отрази на вота на избирателите?

– „Зеленият сертификат“ и шоковото му вкарване за 24 часа промени рязко нагласите в обществото, според мен. Нашето антиваксърско движение, което е най-многобройното в света процентно, се обърна срещу Радев, който им беше нещо като знаме. За тях той стана предател. Колкото до управлението на кризата, цяло лято предупреждавахме с интервюта – не разбутвайте здравната система в разгара на световна криза, спрете с гоненията срещу лекари и лобизъм за частни болници. Глас в пустиня! Кой нормален човек сменя конете по средата на реката? Вкараха стрес и раздори в системата. Уволняваха лекари, професори, докато в страната имаме страшен недостиг на кадри. Има места с лекари и сестри на по 80 години . Цяло лято си правиха политическа партия за сметка на данъкоплатците, на живота и здравето им, вместо да се занимават с подготовка за есента, когато всички очаквахме четвърта вълна. Това отговорни, разумни и стабилни хора ще го направят ли на собствения си народ? За да обобщя: правителството е утежняващ фактор за кризата.

– Очаквате ли някой да поеме отговорност за управлението на кризата?

– Не очаквам, защото всички политически партии или огромното мнозинство от тях поискаха оставката на здравния министър, но оставки няма. Кучетата си лаят, керванът си върви. Отговорност няма.

– Но виждаме каква е черната статистиката – данните, които излизат и от НСИ, и ежедневно за броя новозаразени и починали от Ковид-19. В същото време лекари, директори на болници казват, че болниците са препълнени, интензивните легла свършват. Най-вероятно лекарите вече са на ръба. Тъй като в София ситуацията е най-тежка, вероятно ще се наложи командироване на лекари, на специалисти от други области в страната. А г-н Безлов каза, че вижда като изход от тази криза транспортиране на болни в чужбина.

– Вероятно ще се стигне дотам, защото шоковото въвеждането на „зелен сертификат“ за 24 часа, както казах, не може да реши нито един от проблемите – нито броя на заразените, нито да облекчи болниците, нито да оправи бизнеса. Само се вкарва нов стрес в системата. Серията от грешки доведе дотук. Трябваше да се подготви през лятото една болница -голяма, с повече легла, да се направи кампания, за да може да се посрещне кризата, а не да се стигне до тази ситуация, когато буквално няма печеливш ход.

– Очаквате ли на 14 ноември избирателите да накажат виновните за тази криза?

– Очаквам, ако има критично мислене и всеки сам прецени как в последната година управлението на здравната, социалната и икономическата криза рефлектира персонално върху него, върху семейството му, върху начина му на живот. Всеки на базата на това критично мислене да го отрази в своето гласуване. Най-добре да се накажат виновните именно чрез гласуване.

– Решението на Конституционния съд от вчера, че Конституцията е нарушена с назначаването на Кирил Петков за служебен министър при положение, че е имал двойно гражданство, как ще се отрази на изборите?

– Ако има обществено съзнание за правова държава и върховенство на закона би трябвало да повлияе. Един инициативен комитет вчера имаше наглостта да излезе и да каже, че това било архаизъм. Пред закона всички трябва да сме равни – от чистачката до министъра. Сега Радев, комитетът му и една жена с прическа обясняват, че било въпрос на тълкувание, не трябвало да се коментира. Като ви спре катаджия – съобразявате се, но никой не може да ви спре да коментирате. Същото е и със съда – съобразявате се със решението, но коментирате. И тук искам да подчертая наглия елемент от вчера в писмото, което си пусна Петков, където се опита да вбие клин и разделение между българи в България и българи в чужбина, все едно сме две отделни раси. Това е недопустимо.

– Конституционалисти казват, че в момента има основание за импийчмънт на Румен Радев. Ще се стигне ли до там?

– Вижте, има още един уникален момент. Той успя да обедини срещу себе си почти всички системни и новопоявили се партии – ДПС и националистите, синдикати и работодатели, мнозинството русофили, антиваксъри, демократи, родители, тримата живи бивши президенти и всички сериозни кандидат-президенти в момента. Да не говорим, че всички конституционни съдии, дори назначените от него, личната му квота, вчера бяха единодушни, че с указа му е нарушена конституцията, въпреки писмото му да се спре с решението.

Провали се в управлението на кризата, дестабилизира държавата, не можа да реши нито един проблем, направи мръсно на де когото можа… Тоест, за да дооформим контекста – към правните основания с лекота ще се добавят и политически, и социални, когато минат изборите.

– До края на кампанията ще видим ли лидерски дебатмежду лидерите на основните поритически сили, както и дебат между основните претенденти за „Дондуков“ 2 – тези, на които социологическите агенции дават най-високи проценти?

– Искам дебело да подчертая, че важната за живота ни кампания е парламентарната. Президентската действително е по-интересна, но от там не могат да се решат проблемите в страната. Хубаво е да има дебат между основните кандидати за президент, за да видим какво предвиждат да направят за преодоляване на разделението в обществото, за диалога, за успокояване на партийната система, откъдето може да дойде и решаването на здравната, икономическата и социалнатакриза. За жалост, настоящият президент, въпреки заявеното желание на всички останали кандидати, се крие и бяга. Да си каже дали го е страх да дебатира с останалите или е прекалено важен, за да слиза на нивото на народа.

– А между лидерите на партии?

– Също би било добре да чуем такъв дебат. Защото, пак казвам, важната, отговорната, сериозната кампания, която ще има влияние върху това как ще прекараме тази тежка за всички нас зима, е през парламентарните избори, през Парламента и през формирането на едно правителство под каквато и да е форма. Което наистина ще е правителство на камикадзета, бих го нарекъл, защото те трябва през тази тежка за България и за цяла Европа зима да преведат страната ни и народа ни с най-малко тежки последствия.

– Каква избирателна активност очаквате на 14-ти ноември?

– Ако продължи паниката с коронавируса, това може да се отрази и на изборната активност, но мисля, че ще е по-висока от тази, която наблюдавахме през лятото и която беше катастрофално ниска.

– Въпреки Ковид очаквате по-висока избирателна активност от тази през юли?

– Да, очаквам, защото, първо, имаме парламентарни избори,които ще мобилизират допълнителни групи от хора, и второ,залогът вече е много голям – за бизнеса, за семействата, за пенсионерите, за социалните групи. Наистина залогът този път е голям.

– Колко партии ще прескочат бариерата?

– 6-7 вероятно ще успеят да прескочат бариерата.

Линк към сайта на БНР, където е публикувано резюме на интервюто. Звуковият файл бе свален.

Линк към сайта epicenter.bg, където бе качен текстът на интервюто.

Loading

Post Author: admin