Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Водещ: Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство. Стефан Янев е новият служебен министър-председател, досегашен секретар на държавния глава по сигурност и отбрана, служебен заместник-министър председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г.
Господин Методиев, каква заявка прави президентът със състава на служебното правителство, предвид факта, че има и познати политически лица, и нови? За Вас има ли изненади?

Калоян Методиев: Не. В общи линии изненада няма. Трудно се състави това служебно правителство, в контекста на турбулентната ситуация в държавата, предвид и политическата нестабилност в парламента, и междуинституционалната война. В крайна сметка цялата власт от днес в държавата е в Радев. Няма парламент да го разсейва. Правителството е назначено персонално от него. Очевидно звездите му се подредиха, така че сега е време за работа и за решаване на проблеми – да покаже това служебно правителство какво може, с каква цел е създадено, каква му е визията за тези 2 месеца отвъд организацията на изборите, което е основната му задача по Конституция.

Водещ: Личността на служебния премиер Стефан Янев потвърждава ли думите ви, че цялата власт в момента е в ръцете на президента?

Калоян Методиев: Стефан Янев не е лош човек. Очевидно е личен и персонален избор на Радев, с който той се чувства по-сигурен и спокоен спрямо предишното си назначение, визирам проф. Герджиков. Сега тук идва друг въпрос – Янев трябва да даде разяснение на това какво мисли да прави като премиер, да изложи стъпките, по които ще преминат следващите 8 седмици по организация на изборите, по успокояване на обстановката по някакъв начин. Т.е. Стефан Янев бързо трябва да направи медиен рейд, да обиколи основните медии, да даде интервюта и да обясни, да успокои, да каже как ще върви организацията на изборите, защото наистина се задава огромен проблем по отношение на провеждането им.

Водещ: Очакването към служебния кабинет е да организира честни избори. Но от друга страна има и очакване този кабинет да излезе извън рамките на организирането на избори, да разшири правомощията си. Беше дадена такава заявка и от Мая Манолова, която каза, че ще даде оценка за това правителство, когато разбере дали то ще се ангажира с разследващи функции по отношение на предишното правителство.

Калоян Методиев: Именно затова започнах разговора с тези две неща. Едното е, че цялата власт е у Радев, негови са решенията и отговорността за това какво ще се случва в следващите 2 месеца и по какъв начин ще се случва. И другото е да разберем какви са намеренията на министър-председателят, човекът с оперативните функции в държавата по отношение на управлението, да каже, да обясни, да излезе в основните медии и да запознае обществото какво ще прави служебното правителство в един откровен разговор.

Водещ: Може ли да се каже, че със състава на този кабинет президентът Румен Радев намига към различни политически кръгове в страната, търсейки съмишленици за президентските избори? Имам предвид и участието на Янаки Стоилов в кабинета.

Калоян Методиев: Може. Не само Стоилов, има препратки и към неолибералната група – даже мисля, че това е преобладаващата група в правителството, и към протестърската, и към по-хард критици на ГЕРБ, има и хора, свързани с ГЕРБ през последните години. Т.е. покрит е целият спектър плътно открай докрай.

Водещ: Участието на Янаки Стоилов как ще бъде възприето в БСП? Ще донесе ли негативи на самата БСП на предстоящите избори или по-скоро позитиви?

Калоян Методиев: Янаки Стоилов е принципен човек. Очевидно неговата кандидатура, за разлика от други имена, които се спрягаха, мина по нормалния ред, след одобрение на партията – след като си член на ръководните органи на една формация, следва да се съобразяваш и с нейната политика. Така че от гледна точка на БСП това беше стабилно предложение, направено по правилата, както трябва да се работи в една политическа формация. От друга страна Янаки Стоилов през годините е доказал, че не е конформист и предполагам ще даде свой прочит на случващото се в това служебно правителство, в случай че противоречи на неговите принципи и убеждения. Защото на тези години, на които е той, тази дълга кариера, в която идва този министерски пост, едва ли ще си позволи да се орезили с нещо, което да е срещу принципите му.

Водещ: А този пост ще ограничи ли кариерата му в БСП оттук нататък?

Калоян Методиев: Не, защо? Не виждам връзка между двете. По никакъв начин. Той е човек с биография, така че не би трябвало това да повлияе на неговото развитие по никакъв начин.

Водещ: Може ли да се каже, че съставът на служебния кабинет е умален вариант на парламентарната формула – „всички срещу ГЕРБ“?

Калоян Методиев: Не, защото има и доста хора, които пак казвам, не са толкова ярки критици на ГЕРБ, или дължат кариерите си на ГЕРБ, или са били свързани с ГЕРБ в това правителство. Така че тук се е търсила по-широка формула, отколкото анти-ГЕРБ фронт, според мен.

Водещ: Очаквате ли да има драстични разлики в резултатите на предстоящите парламентарни избори, от това което видяхме на 4 април като резултати?

Калоян Методиев: Не само аз, мисля, че всички сме на мнение в гилдията, че няма оптимистична прогноза по отношение на предстоящите избори, защото ми се струва, че пак влизаме в грешката от предната кампания – никой не се интересуваше от политика, от програми, от това как може да се оправи бизнесът, или здравеопазване, или някой от секторите да се реформира. Основният въпрос беше кой с кой ще се коалира. Това беше абсурдна ситуация, в която отстъпи разговорът за реалната политика, за това какво е политиката и какво трябва да се случва с живота на обществото. Така че този разговор ще продължи да цепи политическата дъска и ако наистина се стигне до попадане в парламента на 7 или 8 субекта, ще стане още по-трудно формирането на стабилно правителство. А в момента България очевидно вече върви към момента, в който трябва да търси някаква форма на стабилност.

Водещ: Съставянето на кабинет и след 11 юли остава под въпрос?

Калоян Методиев: Разбира се. Винаги е под въпрос. Така че там може да се надяваме на мъдростта на избирателите, на нормалното провеждане на изборите. Очертава се огромен хаос на изборите и се надявам да не е умишлен, за да се търси дестабилизация на партийната и политическата система. И оттам нататък вече е в ръцете и на политическите субекти, и на нивото на политическата им култура. Политическата култура на мнозинството от тези политически субекти е под санитарния минимум. Така че пак казвам, прогнозата не е оптимистична. Но пък винаги трябва да се надяваме и никога да не се предаваме.

Водещ: Ще успее ли БСП да разшири влиянието си на следващите избори?

Калоян Методиев: Зависи от кампанията, която се проведе и от душманите на партията, вътре в партията основно.

Водещ: Точно от тази гледна точка – научени ли са уроците?

Калоян Методиев: Не са си ги научили според мен и то не е вътре в партията, а е една група, която е ресурсна, от гледна точка на финансово захранване през годините от страна на ГЕРБ, така че ресурсите, с които разполагат във всеки един смисъл на думата, ги правят силни и нанасят щети в собствената си партия. Не го крият, публично го говорят и по време на предизборна кампания. Друга партия не би си го позволила по начина, по който БСП го позволява. Но тук важното е да се отбележи, че те го правят с активната външна подкрепа само и единствено, защото ръководството на БСП е единственото, което е извън схемата. Не може да бъде вкарано в ничия схема и в този смисъл е неудобно и затова го бият от всички страни.

Водещ: Очаквате ли промяна в стратегиите на партиите по отношение на предизборните кампании – промяна в листите, в програмите, които ще представят?

Калоян Методиев: Драстична – не, но очаквам промени навсякъде. Очевидно никой не беше доволен от резултата си. Един искаше да е новият цар, друг искаше да си затвърди мандата, трети мислеше да направи исторически пробив. Така че мисля, че всеки има обица на ухото от изминалите избори и ще се стигне до промени.

Водещ: Президентът казва, че макар и кратък, 45-ия парламент не е бил напразен, „остава като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията“. С какво ще запомним 45-ия парламент?

Калоян Методиев: Аз съм на обратното мнение. Според мен беше патетично това Народно събрание, създаде повече дим, пушилка, за да не се види реалната ситуация в държавата. Нищо градивно не се създаде и не се случи от него. Блокираха се хубави неща, които можеха да бъдат полезни за обществото, за тези кратки три седмици. Имам предвид и мораториумът, индексациите на пенсиите, на младите семейства за помощите. Тръгна се към едни комисии, които сме ги гледали от 1990 г., и които никога не са довели до нищо добро. Ще се запомни с този Изборен кодекс, който в крайна сметка според мен ще провокира повече проблеми и хаос. Дай Боже, да не се стигне до там, разбира се. Но този парламент беше една говорилня, клапан за отпушване на някакво напрежение, шоу – да, хареса се на публиката. Гледаха парламента, защото вътре имаше и физически сблъсъци, и крясъци, непристоен език, компромати, „ти знаеш ли каква фирма си имал, ти знаеш ли какво си казал“, нивото беше потресаващо ниско. Окей, готино е за гледане, за шоу, но от гледна точка на решаване на проблемите на държавата, на нещо сериозно, на укрепване на бизнеса, в момента в цял свят, всички говорят за укрепване на бизнес средата и за възстановяване на икономиката, защото трябва да се тръгне напред, от тази гледна точка този парламент беше нула, не нула, а кръгла нула.

Росица АНГЕЛОВА

Loading

Post Author: admin