Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Да не му е уроки на правителството, но няма да му е лесно. Проблемите в държавата са много – цените, туристическия сезон, социалните проблеми… и няма да име вече време за усмивки, а за много работа пред новото правителство, ако то иска да оцелее, каза часове преди редовният кабинет да встъпи в длъжност политологът Калоян Методиев.

Според него партиите са приложили рабличен подход при номинациите за министри. Някои заложиха на еднотипни персонажи /ПП/, други на партийносттта /БСП, За ИТН не е ясно как си излъчиха хората, а ДБ заложиха на компромис между партиите в коалицията.

Трудно е да се види стабилност, защото не само е четворна коалицията, която гради управлението, но във всяко формация има подкоалици, така че има летлив потенциал, опозицията ще е сериозна, така че има всички условия животът на това НС да е труден и напрегнат, което ще вгорчава живота и на правителството, прогонозира Методиев.

Еманципацията на правителството Петков от президента Румен  Радев е важен въпрос и трябва да се случи действително разделение на властите. Ролята на президента свършва с връчването на мандата, дневният ред на правителството вече е друг и всеки трябва да гледа своята работа.

Колкото до присъствието на Бойко Рашков в кабинета и искрите на изпълнителна власт срещу прокуратурата и обратно, Калоян Методиев прогнозира, че напрежението там ще ескалир. Засега имаме дума срещу дума, но трябва да стане ясно кой и как е нарушавал закона. ДБ вече поставиха условие с искане за смяна на шефовете на службите. По тази линия сащо ще има напрежение.

Разделението на властите е фундаментът, настоя политологът, според когото отказът на българските граждани от гласуване, от политическото въобще, е най- голям проблем. Политиката е занаят, не е пенкилерщина. Не всеки експерт става политик, експертите са ветрилото около политическото лице, което определя посоката, каза още Калоян Методиев.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.

Loading

Post Author: admin