Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Тезата на политолога Калоян Методиев е обобщение на резултата от изборите на 14 ноември. Продължението й е, че емоциите ще бъдат платени в идващата тежка зима.

„Избирателите пожелаха да има експерименти. Едни като се отказаха да гласуват, други като гласуваха безкрайно шарено и в крайна сметка всеки един избирател ще се превърне в част от този експеримент в една политическа нестабилност и нацепена партийна система. Не разбраха, че този, който клати партийната система, разбива и техния живот, защото на партийната система се крепи демокрацията“.

Според Методиев изборите не са решили политическата криза, която влачи и всички останали кризи. Това уравнение не само не е решено, но „нещата още повече се забатачват“.

Неговата теза е, че правителство ще се състави много трудно, трудно ще се върви към успокояване на ситуацията, защото трудно ще е да се постигне договореност между българския национален интерес и някакъв чужд, който да се прокарва.  Дали ще е за Македония, дали ще е за Белене, дали ще е за Истанбулската конвенция, за кое точно ще се разберат? Кой точно ще защитава българския национален интерес, така че българите да не прекарат зимата като експериментални мишки, а като защитени от държавата си в социален и здравен план? Скептичен съм, отговаря Методиев.

„Миналата година предупредих, че разбиването на партийната система, клатенето на държавата, размахването на юмруци ще доведат до политическа нестабилност, която ще рефлектира върху икономиката и живота на всеки един от нас. Мина една година, загубена за България и не виждам перспектива в този парламент да се очертае позитивна вълна за стабилизация“.

„Това, че някой рисува и продава една картина, не означава, че този, който я гледа, трябва да я приема 100%, каза по повод на оптимистичното поведение на ПП Калоян Методиев. Според него не всеки привнесен отвън модел ще работи добре в българската реалност. Калоян Методиев определи ПП като бушон, който да свали напрежението от служебния кабинет, който се е провалил в управлението на държавата.

Архитектът на цялото това нещо ги бута максимално бързо да съставят правителство и да свалят отговорността от него в предстоящата зима.

А оставките на политически лидери, по думите му,  са силен акт на поемане на отговорност. Корнелия Нинова за дългото си мълчание какво се прави с партията, Христо Иванов и Атанас Атанасов заради лутането си в политическото пространство. „Въобще виждаме „едно масово клане и то няма да свърши скоро, защото политическата нестабилност ражда жертви“.

На ГЕРБ – като на партия на властта, също ѝ предстоят преоценки и ситуацията им не е розова, а ДПС показа, че е в кондиция, но само заради ниската избирателна активност, подчерта политологът.

Другия нов субект в НС – „Възраждане“, пък е окупирал празната ниша на националистите и ще бъде „променящият фактор в този парламент“, предположи Калоян Методиев.

Цялото интервю можете да чуете от прикачения звуков файл на сайта на БНР.

Loading

Post Author: admin