Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

От утре влизат в сила по-строгите мерки, с които ще трябва да живеем в следващия близо месец в опит да минимализираме последиците от COVID-19. Всяко ограничение разбира се носи за управлението негативи и това ясно се вижда от протестите, които съпътстват затварянията на много места по света. У нас обаче по-специфичното е, че здравната и последващата я финансова криза, вървят паралелно и с политическа криза. Какво ни чака в политически план в оставащите месеци до изборите и какви послания дават към избирателите отделните партии, които продължават да се роят у нас като гъби след дъжд?

По тези теми разговаряме с политолога Калоян Методиев, директор на Институт „Рего“  и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

Г-н Методиев, ще се ли отрази ли и как предстоящото затваряне на подредбата на политическите сили у нас?

– Разбира се. Политиката, която се провежда и/или непровежда влияе върху доверието на всеки от субектите с претенции да се бори за това доверие. Най-уязвими в нашия случай са управляващите, защото първото място по смъртност в света е достатъчна атестация за подготовката и справянето с кризисната ситуация. Очевидно е, че здравната ни система издиша. Голяма част от българския бизнес, подчертавам българският, е почти на колене. Ясно е, че има обективни световни тенденции, но има и субективни като липса на политически капацитет за управление и едно пропиляно лято. Опозицията е три вида. Тези, които предлагат излизане от тази ситуация, идеи за реформи, конкретни политики би трябвало да спечелят. Виждаме и креслива част, която вика в една или друга посока, но не предлага конкретни управленски и държавни решения. И трета група, която е по-скоро пасивно-снишена.

Вчера ген. Атанасов от ДБ заяви по БНТ, че всички трябва да са срещу ГЕРБ, затова и те са готови да работят с хора като Мая Манолова, с която са били на диаметрално различни политически полюси. Това не изглежда ли малко безпринципно и какво казва на избирателите?

– В този случай изглежда. Не виждам как да стане, още повече, че като близки до Борисов в определени етапи и двете страни, които споменахте, са доста уязвими по отношение на заявки за съвместни действия конкретно срещу него. Тоест, този тип взаимодействие ще мине по старата политическа формула 1 и 1 е равно на нула.

Защо толкова много партии искат властта, включително и Божков създаде свой политически проект. Това няма ли
прекалено да размие вота и на без това объркания българин?

– Така е, има опасност от размиване, но това е част от демокрацията. Ако ми позволите ще изчета една мини-лекция на тема: „Политиката е най-важното нещо в една държава“.

Нашето общество така и не разбра това фундаментално твърдение в неговата дълбочина. Няма по-важно нещо. От нея зависи абсолютно всичко в една държава – живот, здраве, пари, сигурност, семейство… Като ви боли зъб не отивате на автомонтьор или ако ви трябва хляб не ходите да си го купите от аптеката. Търсите специалист и искате най-доброто за себе си и близките си. Обаче, за най-важното нещо постоянно се експериментира със случайни, неподготвени хора без политически опит и биография. Затова и резултатите ни са плачевни и ни заковаха на последното място в ЕС. Политиката не е бизнес, не е военно дело, не е химия…. Тя е занаят, със собствени „закони“, умения и т.н. В контекста на корона-кризата, която повлече тежка икономическа, социална, здравна криза, ми се струва изключително важно да спрем да експериментираме със себе си като общество, с месианските изстъпления, с отчаяните лутания и да станем по-прагматично ориентирни към хора, които могат да провеждат политики, да взимат конкретни управленски решения и реформи в проблемните сфери. България няма време за губене по нито един от показателите. В момента държавата има нужда от ред, справедливост и пари.

Какво мислите за протестите по време на пандемия?

– Протестите са много разтегливо понятие. И заради това у нас често се спекулира с него в една или друга посока с пропагандна цел. Едни стотина човека пред БНТ не са значим протест, но получават огромно медийно внимание. Други стотина, които блокират паркинга на Народното събрание много по-слабо. Трети като този на превозвачите вчера имат специфични искания за светла икономика и официализират исканията си. Протести има срещу мерките в цял свят. С това искам да кажа, че протестите са нормална демократична практика, която продължава и води свой живот дори в пандемичната реалност. За да е значим и успешен един протест той трябва да е масов. Кресливият и агресивен протест не значи масов.

Интервю на Петрина Василева пред FlashNews.bg

Loading

Post Author: admin