Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Става въпрос категорично за неолиберална политика, неолиберален инженеринг и неолиберален афинитет в политиката на Радев. Така че, преизбирането му би било отказ от национален суверенитет, предупреждава бившият шеф на президентската канцелария.

БНР, Хоризонт

 

Безалтернативен ли е Румен Радев или ще му се наложи да се бори за втори президентски мандат? По темата ще говорим с политолога Калоян Методиев от институт „Рего“. Той е и бивш началник на кабинета на г-н Румен Радев.

– Здравейте, г-н Методиев.

– Здравейте.

– Безалтернативен ли е Румен Радев? Социологическите проучвания показват много висок процент на одобрение – над 60 процента. Хората очевидно харесват действията и поведението на Радев. Това достатъчна гаранция ли е, че ще спечели безпроблемно втори мандат?

– Шансовете му за втори мандат намаляват с всеки изминал ден по ред причини.

– Защо? Как така? Проучванията показват обратното…

– Ще ви обясня. И проучванията не показват това, което казахте. Последното проучване показа, че рейтингът му е 46%, тоест, повече от половината българи не го подкрепят и не го искат. Разбира се, тук има и институционален рейтинг, който върви в комплект с институцията и който сме наблюдавали през годините. Емблематичният пример е 2001-ва година – 70% на Петър Стоянов.

Но да се върна на началото на въпроса Ви. Няма как, по-скоро няма да бъде избран. Според мен една по една от партиите, които го подкрепяха, се обявяват срещу него – ДПС, Възраждане, Демократична България – които се оказаха най-големите шарани, които той измами през последните два месеца, ИТН – които правят разкрития за тайнита му среща с Кристалина Георгиева и едновременното с това го подкрепят за президент. И много други обществени фигури, които по една или друга причина в момента се страхуват да излязат и да говорят. Така че моята прогноза е, че по-скоро няма да бъде избран за президент.

– Вашият предшественик на поста началник на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, каза вчера в интервю за БНТ, че Румен Радев много умело лавира между интересите на САЩ и Русия у нас, между интересите на левите и десните. И нарече това „висш пилотаж“ в политиката. Съгласен ли сте с това определение?

– Не, категорично. Лавира между две посолства, и то по унизителен за държавен глава начин. И ги лъже и двете, между другото, за сметка на европейския вектор, на националния интерес. И го прави в името на собствените си политически цели – избиране на всяка цена за втори мандат.

Колкото за балансиране между интересите на левица и десница – то минава пак по тази лъжлива схема, ако проследите и кадрови назначения, и политически изказвания, и реални политически действия. Става въпрос категорично за неолиберална политика, неолиберален инженеринг и неолиберален афинитет в неговата политика. Така че, за да обобщя, преизбирането му би било отказ от национален суверенитет.

– Много са кандидатите за президент. Днес разбрахме, че и фолк певицата Луна ще участва в надпреварата за Дондуков 2. Ясно е, че единствено кандидатът на ГЕРБ би могъл да опонира на Румен Радев. Бойко Борисов обаче каза, че ще пази името на кандидата им до последно, за да не бъде омаскарен. Кой очаквате да се изправи срещу Румен Радев?

– Не знам какво е в главите на ГЕРБ, както и на другите партии, защото предстои издигането на още няколко кандидата. Не бих определил кандидата на ГЕРБ като единственият, който може да е алтернатива на Радев. Виждате, че в момента все още не са издигнали кандидати и Демократична България, ГЕРБ, ДПС. Съветът ми е да не го правят, защото целият ресурс на държавата и компроматната машина ще бъдат хвърлени върху тези кандидати. Д-р Балтов е един от ярките примери, след като името му се завъртя за президент, какво може да му се случи. Така че, да – демократичното състезание изисква ние много по-рано да имаме възможност да избираме между различни кандидати, но форсмажорните обстоятелства в момента в България и фактът, че служебното правителство затъва с всеки изминал ден в икономически и социален план и отговаря на това затъване с репресивни мерки – нахлувания в институции, вместо да търси формули, по които да оправя проблемите, говори, че ще се държи властта на всяка цена, с всички мерки и ще се стигне и до крайни действия. Казвам го сериозно и отговорно.

– Какви крайни действия? Протести ли очаквате?

– Протести срещу правителството, а правителството може да употреби сила срещу протестите. Виждате, че в Айтос вече имахме такъв прецедент педи две седмици. Тоест, оптиката се обърна много бързо. Вместо смяна на модела получихме малко по-уродлив модел. И това нещо ще ескалира с напредването на зимата и ескалацията на проблемите по сектори.

– Корнелия Нинова изпрати трима души от БСП в Инициативния комитет, който днес ще издигне кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Това знак ли е, че Нинова и Радев са заровили томахавките?

– Вижте, Корнелия Нинова, явно като юрист, доказа и с поведението си в последните два парламента, че иска да има някакъв ред – и в държавата, и в отношенията между иституциите. Тоест, по правила трябва да бъдат излъчени хората, които ще участват или в служебния кабинет, или в този инициативен комитет. А не по един много непочтен начин, повтарям непочтен, да се рови във всички партии, да си харесваме кои хора са почтени и кои не, за да ни обслужват. Така че, това изпращане по правилата, институционално съгласуване на хора от БСП в Инициативния комитет приемам за ясен знак, че трябва да има правила, а не да се бракониерства по партиите. Защото това е нещото, което наблюдаваме много ярко в последните месеци.

– Въпреки това обаче в БСП си вървят номинации за президент. Каква е вероятността в последния момент левицата да издигне друг кандидат?

– Почти никаква, според мен. Вътрешната опозиция, която се управлява, не е тайна, от Румен Радев и от Илияна Йотова, гракна в последната седмица по медиите, че откъде-накъде трябвало да има номинации? Ами трябва да има правила в тази държава! След като партията е регистрирана по закон, след като има устав, трябва да се извърви тази процедура, независимо дали ви харесва или не. Изводът от последния служебен кабинет е, че върховенството на закона и правилата са само за някои. След като има правила, трябва да се спазват. Но очевидно напоследък законът важи да едни, правилата важат за едни, а не за други.

– Да, но ако друга личност събере повече гласове, какво правят?

– Това си е решение на партията и според мен трябва да си карат по устав и да се съобразяват с тези номинации. Обсъждаме хипотеза в момента.

– Преди Вас наш събеседник беше Асен Василев – един от лидерите на проекта „Продължаваме промяната“. Има подозрения, че този нов проект е президентски проект всъщност. Така ли, г-н Методиев, или това са спекулации?

– Не знам кой има подобни подозрения, защото това е очевиден факт. Проектът е президентски, подкрепен от президента и по думите на самия Кирил Петков той е уведомил президента и получил отговор „Подкрепям ви. Действайте!“. Излезе по медиите, докато още бяха служени министри, че са се опитвали да цепят коалицията на „БСП за България“, за да напазаруват една от партиите вътре. Те са си действали по време на служебния мандат. С държавния ресурс направиха този проект, използваха медийно влияние. Мисля, че не трябва да има въобще подозрение и съмнение по този въпрос. Това е президентска партия, президентски проект и президентски инженеринг.

– Каква е крайната цел?

– Ами целта е акумулиране на власт, разбиване на партийната система. Виждате, че понеже Нинова се оказа силна като лидер, не позволи да се разбие БСП до степен да бъде маргинализирана. Същата схема обаче подейства през тези двама господа при „Демократична България“, където от борбата за за второ или трето място, коалицията им изпадна до борба за печалното пето или шесто място. Благодарение на този президентски инженеринг, в който и самите те участваха, между другото – индиректно, чрез дестабилизация на възможността за съставяне на правителство в последното Народно събрание.

– Как „Продължаваме промяната““ ще се представят на предстоящите избори, можете ли да се ангажирате с прогноза?

– Избирателите трябва да решат, но мога да кажа 4 неща по отношение на този проект:

Първо, мантрата „Ние сме успешни“ ми се стори абсолютно цинична. Успешни са таксиметровите шофьори, работниците от цеха, работодателите, търговците…. тези, които плащат данъците. А тези момчета и момичета се оказва, че са успешни във Фонда на фондовете, който е държавен, като съветници в политически кабинети, министри… Тоест, те се хранят от данъците на тези, които работят. По западните стандарти те не са успешни. Тоест, те си направиха партия с държавен ресурс.

Второ, бих казал, че Дания е страната с нулева корупция. Датският съдружник на Асен Василев, голям бизнесмен, Мартин Лунд, обяви по bTV с лицето си, че Василев е измамник, обрал го е и е продал софтуера му на китайското правителство. Пак повтарям, Дания е еталон за борбата с корупцията.

– Не се ли страхувате, че сега може да ви съди и Вас, защото знаете, че заведе дело срещу Тошко Йорданов?

– Цитирам Мартин Лунд от bTV.

Трето, Спецов е единственият в света данъчен шеф, продал фирмата си на клошар, за да не плати на държавата 1 и половина милиона лева.

На четвърто място, такава наглост аз не съм виждал – гледали партиите и си харесвали почтени и непочтени хора, с които биха работили. Тоест, срутват се партиите с предатели отвътре и си пазаруваме хора. И това цялото е един медиен продукт. Е, кажете ми, какво повече може да се каже за този проект и за потенциалните му избиратели? Толкова за почтеността, за борбата с корупцията и за върховенството на закона. Очевидно това е „дъвка за глупаци“ и трябва да видим на изборите какъв е процентът на тези хора.

– А изборите съвсем скоро, на 14-ти ноември. Благодаря ви за това участие в „12+3“. Чухте политолога Калоян Методиев.

Интервюто със звуков файл в сайта на БНР:

https://bnr.bg/horizont/post/101532412/kaloan-metodiev?fbclid=IwAR3f2O6Wg4L-lUPH_pZ6GO9cXHRdzH9s95_xAN90EB7xr6-3qDn0dHQhMb4

Пълният текст на интервюто в информационният сайт ЕПИЦЕНТЪР:

http://epicenter.bg/article/Kaloyan-Metodiev–Petkov-vasilevdarzhavniya-resurs-napraviha-tozi-proekt–izpolzvaha-mediyno-vliyanie/260870/11/34?fbclid=IwAR0u8HFttW3IEsg_kUP2dLlrXLgcHF6tTviSMF9vj3HzTGpbFR9ZBR4ugQA

Loading

Post Author: admin