Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов
Калоян Методиев, политолог и директор на институт "РЕГО": Снимка: Личен архив

Президентът Радев е обсебен от желание за контрол и за акумулиране на власт. Ако през 90-те години служебно правителство да беше почнало да прави партията заедно с президента, щеше да стане революция.

Калоян Методиев, NOVA NEWS, „Офанзива с Любо Огнянов“, 4.09.2021

– Един призрак броди из кулоарите на властта. Най-често спряганото име за лице на подобна формация е служебният министър на икономиката Кирил Петков. Как това може да размести пасианса и можем ли да подозираме този път чия е дългата ръка за подобен експеримент? Тук е политологът и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев – Калоян Методиев. Защо се провали третия мандат? Чухте, предполагам, Нидал Алгафари – неговата версия е, че БСП са взели мандата само за да се възползват в една предизборна ситуация. Така ли е, наистина?

– Дайте да отменим всички процедури в държавата. И без това Конституцията вече се използва за изтривалка и в общи линии никой не се съобразяна с нея. Има си процедури в тази държава, има си правила и така трябва да бъде. Закономерно беше да има трети мандат и с този трети мандат да се опита да се направи правителство. ИТН – най-голямата парламентарна група, очевидно не желае да се направи правителство – втори поред парламент, въпреки че има необходимото мнозинство. Демократична България пък отказаха преговори по какъвто и да е начин като развиха някакви абсурдни схеми – да се даде мандата на най-малката парламентарна група, че само с тях можели да говорят и тях биха подкрепили. Ей такива протестърски неразбории се получиха и в крайна сметка се стигна до момента, в който третият мандат не можа да бъде реализиран. Слава Богу, че Нинова го върна по-бързо, за да може да ускори работата на парламента.

– Добре, и сега за този проект, който всички чакат да се появи на сцената. Къде виждате тънката червена линия, чия е дългата ръка зад този политически проект, който все още очевидно не е роден, но пък по всичко личи, че се обикалят структури и се създават условия за за организацията на този проект?

– ПР-ът и маркетингът на подобен проект върви. Съспенс е вкаран в публичното пространство и то от действащ премиер, действащ вицепремиер и двама министри, което е прецедент в новата история на държавата. Тъй като това е служебно правителство, тези хора не са избрани от парламента, а са посочени лично и еднолично от президента. Единият е и негов служител в Президентството. Следователно такъв проект не може да стане без санкцията на президента, който междувременно вчера не отрече, но и не потвърди, че би подкрепил или….

– …Точният цитат е „Който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко сред гражданите“, това е коректният цитат на Румен Радев.

– Това нито е „да“, нито е „не“. Тоест, президентът бяга от отговор на въпроса. Защото президентът не би трябвало да участва в политическия живот…Защото е незаконно. Не може президент, който по Конституция и надпартиен и обединител на нацията, и излъчва правителство, което е служебно и което трябва единствено да организира изборите, да прави политически проект, нали така? Това е скандал сам по себе си. Но проблемът е, че в България в момента стигнахме до такъв етап, че има търпимост и към подобно нещо. Ако това се беше случило преди 10 години, и представете си тия, които сега са средното и по-възрастно поколение си спомнят, 90-те години служебно правителство да беше почнало да прави партията заедно с президента, щеше да стане революция. Но в момента има някаква степен на отдръпване, някакъв скепсис, апатия. Всичко, колкото и скандално да е, се замита под килима и се гледа на цялото това нещо като на едно шоу.

 

– Кой ще пострада най-много от създаването на един подобен проект, от настоящите партии?
– От настоящите партии ще пострадат, разбира се, „Демократична България“, поради това, че профилът на двамата министри, които се изявяват отсега като партийни лидери – на финансите и на икономиката, е изцяло неолиберален. Единият е бивш член на ръководството на „Демократична България“ – Кирил Петков. Да не забравяме, че Асен Василев беше служебен министър на Росен Плевнелиев. Този неолиберален профил и идеите, които проповядват, са повече от ясни. Тоест, „Демократична България“ ще е непосредственият пострадал от създаването на подобна формация, защото там се търсят хора за структури, за ядки, за организации. Разбира се, Слави Трифонов, който тръгна стремглаво наобратно след двата отказа да направи правителство и след като провали два поредни парламента и не можа да направи правителство, въпреки че имаше мнозинство. И косвена жертва ще е БСП до някаква степен, защото през президентската администрация и през вътрешната олигархична опозиция се прави опит да се разцепват структури на партията. Което в един момент ще да даде обратен ефект, защото тя ще се втвърди.

– Казвате, че президентската администрация се стреми да се разцепят структури на БСП?

– Мисля, че го казах достатъчно ясно,.

– Какъв е смисълът президентът да цепи БСП? Той нали даже при даването на мандата каза, че го прави заради хилядите редови социалисти?

– За хилядите редови социалисти, но не за партията. Той винаги е действал на принципа на абстрактни понятия като граждани, социалисти, леви хора и така нататък…

– Какъв е смисълът да цепи партията, каква му е ползата на президента да цепи БСП?

– Ако БСП е слаба, ако БСП се маргинализира, за което очевидно се работеше доста през последните години като стратегия и като действия, това би позволило на негов личен проект да израсне на тази основа.

– Ако следваме вашата логика, това означава, че той цепи „Демократична България“, така ли?

– Да. Навсякъде се работи по една и съща система през всички партии. Първо беше БСП през първия служебен кабинет, който беше реден с ГЕРБ. Аз зададох въпроса миналия път във вашето студио – реден ли е служебният кабинет на Огнян Герджиков в координация и в договорка с ГЕРБ? Защото тогава беше открадната победата на БСП и реално страната загуби пет години в своето развитие и се случиха събитията от последната година и политическата криза, в която се озовахме в в момента. Тоест, тази стратегия за отслабване първо на БСП после беше приложена при „Демократична България“. Разликата при двете е, че при БСП срещна отпор в ръководството и аз много се радвам, че там вече има хора, които са осъзнават и се чуват гласове за това, което се случва. Макар и със закъснение осъзнават това, което беше нанесено като поражение, като политики, като действия и сами ще си върнат лентата и ще си припомнят думите и на Стефан Данаилов, и на други хора.

Докато при при БСП може да се каже, че членската маса е в плен на мита за „нашия“ президент, проблемът при „Демократична България“ е обратния – там елитът предаде и продаде членската маса. Тя не е толкова и членска маса, а по-скоро субкултурна общност, четяща мислеща. И мисля, че това заиграване с новия проект и с президентската институция на лидерите на „Да България“ и на ДСБ ще им изиграе лоша шега.

Третия пострадал, който обаче се оказа, че работи със същите инструменти като Радев, е Слави Трифонов. Там се получи челен сблъсък с президента, защото с прийомите, с които се пипаше при БСП и „Демократична България“, не можа да се пипне в „Има такъв народ“. В един момент Слави Трифонов се опита да му дръпне министри. Няколко срещи е имало в офиса на Трифонов с министри – Петков, Василев и така нататък, и се получи тази колизия между президентската администрация и Слави Трифонов. Така че там не можа да сработи стратегията, Слави Трифонов очевидно работи със същите инструменти. Това не стана и с ДПС – с ДПС ухажването приключи със скандал…

– Преди да стигнем до ДПС, да попитам – това ли е причината като отговор да се засилят атаките на ИТН именно към тези министри? Защото си спомняме, че в парламента Тошко Йорданов директно обвини министър Василев в корупция, чете някакви сводки. Това е бил отговор, като предпазна мярка за партийно рейдърство?

– Партийно рейдърство, проникване в определени структури, опити за лъжа, надлъгване едни с други и така нататък…

– Това е зловещ сценарий, г-н Методиев. Вие бяхте част от тази администрация.

– Аз затова си тръгнах, затова си хвърлих оставката и напуснах.

– Това преди една година ли е било, защото се навършва почти една година откакто сте излезли от администрацията. Тогава е имало знаци, че такова нещо предстои ли?

– Разбира се. Аз съм казвал, че не съм съгласен и когато си подадох оставката и съм си подал документите – аз съм се подготвял повече от месец за тая оставка – съм написал, че не съм съгласен с целите с методите, с начините, по който работи президентската администрация.

– Тогава беше друго, тогава беше покрай едно Ваше присъствие на една сбирка.

– Частно парти. Не, това беше повод, беше и журналистическа интерпретация. Оня ден баща ми пуска SMS: „Кирил Петков, служебният министър на Радев, два пъти ходил на тайни срещи при Слави Трифонов, а президентът вика – аз не следя и не се интересувам кой къде ходи, а за твоето посещение на Боровец пропищяха орталъка“. Тоест, виждате двойния стандарт и начина, по който се реагира спрямо определени неща.

– Като казвате, че е имало план но отпреди една година – тогава и протестите се развихриха сериозно. Каква е била непосредствената цел на президентската администрация?

– Целта е да се дестабилизира партийната система, това стана.

– Защо?

– Желание за власт. Желание за контрол и за акумулиране на власт.

– От чия страна?

– От страна на президента.

– Но той си е президент?…

– Той иска да е втори път президент. Ако всички са ниско долу, ако страната е в хаос и в криза, той ще идва като спасителят, като силният човек, като силната ръка, като рейтинговият герой и ще може да бъде преизбран за нов мандат. Да, от негова гледна точка това е добре, полезно е, но от гледна точка на държавата като цяло това е вредно. Даже тука не беше въпроса за БСП. Въпросът е, че през БСП се дестабилизира държавата. Не може да дестабилизираш така демократична държава в личен интерес, да дойдеш като президент с мандат, избран на една социално-консервативна вълна, която беше тогава, вълна за за промяна, и да превърнеш Президентството в офис на „Отворено общество“ или да тръгнеш да правиш неолиберални проекти и да събаряш една след друга политическите партии. Не само БСП, „Демократична България“ и ИТН, но и всички останали. Защото в момента в държавата стигнахме до точка, до която за шест месеца да имаме трети избори, Конституцията да може да бъде изхвърлена в Перловската река, защото вътре текстовете нямат никакво значение кой какви документи подписва, и държавата да се управлява от книгата на Сун Дзъ „Изкуството на войната“. Между другото, не се шегувам.

– Аз си спомням че, протестите тогава бяха и предизвиквани и от акцията, разследването, което беше проведено от прокуратурата. Вие бяхте ли тогава в президентската администрация?

– Да, бяхме десетина човека в сградата по това време, защото 90% администрацията беше пусната да работи онлайн.

– Как изглеждаше през вашия поглед това нахлуване?

– Няма как да има нахлуване. Ако трябва да кажем истината, това е сграда със средновековни стени – и с танк да дойдеш, не можеш да пробиеш. Освен това се охранява от НСО. НСО е военна структура, там има чинове полковници, подполковници, майори… Въоръжена охрана на всеки вход. Няма как без разрешение отвътре силово да влезе който и да било. Главният секретар сутринта в 9 часа, когато дойдоха, не ги знам точно – бюро ли са, прокурори, следователи, защото бяха няколко вида – ги пусна, предполагам, след разрешение на президента. Между другото, той тогава пое удара, функциите на човек, който владее ситуацията, защото президентът чак следобед се появи на на работа и така и не събра личния състав, за да каже какво става, какво се случва, защо се случва и така нататък. Оттам-нататък вече в момента, в който се събраха хора, знаете историята вече по-публично, но истината, е че нахлуване не е имало. Проблем беше, че тези влязоха абсолютно безсмислено въоръжени в Президентството с пистолети и с маскировъчни дрехи.

– Като казвате за либерални, социалисти, ИТН – има ли стремеж за привличане на националистически вот и това ли може да видим през репликата в консултациите с Движението за права и свободи? Преди малко ви прекъснах за ДПС, но да чуем каква е вашата версия?

– Естествено, търси се националистически вот. Много е странна посоката на послания и от бъдещата формация, и от президентската институция. След като се видя, че от ДПС очевидно няма отново да дойде подкрепа за втория мандат – защото ДПС е една от партиите, които подкрепи Радев за първия мандат, очевидно има и провалени неформални преговори между президентската институция и ДПС, тогава се тръгна вече на открита конфронтация от страна на президента, за да може да се акумулира този националистически вот.

– Тъй като Народното събрание ще бъде разпуснато скоро, ще се създаде ново служебно правителство. А как предвиждате разпределението на силите в него? Ще има ли промени в състава му според Вас или просто настоящият състав ще бъде назначен с нов указ?

– Това е решение на президента, по Конституция трябва еднолично да реши, но ще е много трудно да обясни оставането на министъра на здравеопазването, който е скаран с лекарската гилдия и е с катастрофален рейтинг. Министърът на културата – с интелектуалците и с културните дейци. Министърът на енергетиката, защото се изкарват неща за спрени промени и корупция. Министърката на туризма, министърът на икономиката Петков, който още е с двойно гражданство, не знам как ще се подписва втори път декларация с друго гражданство. Министърът на финансите, който още не е изкарал проверката на шефа на НАП. Кой министър още остана? Министърът на земеделието, срещу който вече има протести и за който изливат мляко и горят бали миналия ден и градушките удариха хората в Пловдив….

– ..Бойко Рашков е една от звездите, той няма ли да остане?

– Бойко Рашков – такова напрежение има нагнетено в сектор Сигурност и други институции, че също може може да се раздели с поста. Така че като гледам, единственият министър, който стои стабилно, който не е конфликтен и който разбира от работата си, е вицепремиерът Гълъб Донев. Оттам-нататък другите всичките се клатят.

– Имах един въпрос – каква е оценката Ви за служебното правителство, но като чух тази тирада…

– Нямаме време да стигнем до последния, но за мен служебното правителство е силно откъм ПР ходове, откъм пушилка.

– Каква ще бъде целта на второто служебно правителство тогава? Защото правителството на Стефан Янев значително се различава от предишното служебно правителство на Огнян Герджиков. Третото служебно правителство, което Румен Радев ще назначи, как ще се държи?

– Ако трябва да спазва Конституцията, която вече установихме, че в България не се спазва, то трява да се държи по начина, по който трябва да се държи едно служебно правителство. Трябва да организира спокойни и честни избори, нищо друго. И да решава текущи въпроси, възникващия в тия два месеца живот, които са му отредени Не му е работа да прави политика, да се занимава с политически действия, хеле пък да прави политически проекти или да се занимава с прокарване на нечии лични интереси.

– Кой ще спечели следващите парламентарни избори?

– Нищо не се знае. Ситуацията в България е толкова динамична, толкова хаотична, че се надявам да спечелят гражданите чрез поява на разум, на стабилност и на вкарване на елемента „не-емоционалност“ в гласуването.

– Избори 2 в 1?

– Разбира се. И то на първи тур трябва да е и парламентарният вот. На втори тур, ако има евентуално, трябва да е вече втори тур само на президентските, защото чувам, че се гласи на него да се провеждат и парламентарните, което ще е подигравка с гражданите.

– Президентът ще успее ли да спечели втори мандат?

– Зависи каква подкрепа ще събере. При всички случаи мога да гарантирам едно нещо – няма да е като миналия път, когато много хора наистина си сложихме в главата в торбата за неговото избиране.

http://epicenter.bg/article/Kaloyan-Metodiev-/258986/11/0?fbclid=IwAR1I3sOTWMZ7SvkoJnWgSTfYMpP-vKPVTiA4A9f9f0OgnfFGsBGWm1CzblA

Loading

Post Author: admin