Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

Мерките, които Европейския съюз предприе за справяне с Covid-кризата могат да бъдат разгледани в няколко направления. От една страна това са финансовите мерки, като най-значимото постижение на ЕС е приемането на дългогодишната финансова рамка, която е обвързана със споразумение за план за възстановяване на Европа след пандемията и е в размер на 1.8 трлн. евро. Това заяви пред Радио София политологът Моника Илчева.

“За първи път в историята Еропейския съюз постига такова споразумение за споделен дълг между страните членкив и това съюзът да се обедини по време на такава криза и да постига компромиси в преследването на общи цели”, казва Илчева.

Друго много символно събитие е общият подход при споделяне на ваксината. Това е важен момент, защото споделянето на ваксината в един ден за всички държави членки е силно послание за солидарност.

“Видяхме, че при първите установени случаи на Covid-19 в Европа, въпреки че европейските институции започнаха да издават препоръки и предложения за ограничаване на заразата, те се оказаха закъснели. Редица държави наложиха строги мерки и затвориха границите си.

От ЕС до този момент действително се изискваше повече бързина, повече солидарност и единство между държавите, но ЕС успя да го постигне дори и закъснял. Това е организация, която се учи от кризите, които преживява и се развива вследствие на тях.

Смятам, че от тук нататък ЕС ще е значително по-подготвен да отговаря на предизвикателства от този характер, коментира тя.

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

Loading

Post Author: admin