Site Loader
Гр. София, ул. Антон Чехов

27,1% биха гласували за ГЕРБ, а за БСП – 26,3%, ако парламентарните избори бяха днес„, каза пред БНР Петрана Стойкова, социолог от Институт „Рего“, които публикуваха данни от първото си социологическо изследване, проведено от 21-ви до 27-и октомври. „Има такъв народ“ вземат 18,6%, ДПС – 8,3%, за Обединение „Демократична България“ биха гласували 7,6%, а за „Изправи се. БГ“ – 3,9%.

„Между първата и втората, както и между четвъртата и петата политически сили разликите са под 1%, което показва, че е възможно да има размествания между тя“, обясни тя.

Социоложката прогнозира, че няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори в страната.

Около 20% от хората не са избрали политически субект, за който да гласуват, подчерта Стайкова и уточни, че сред тях има и такива, които се страхуват да изразят мнение.

Няма държавна институция, която да получава доверието поне на половината от българските граждани„, посочи тя.

Данните показват отчетливо ниско доверие на българските граждани към мнозинството институции. Нито една не успява да събере повече от половината доверие на избирателите. Пълно и голямо доверие в съд, прокуратура, парламент, правителство и президент имат съответно едва 8,1%, 9,7%, 9,8%, 15% и 31,1% от изследваните лица.

Представените данни са от национално проучване, проведено сред 2000 пълнолетни български граждани в периода от 21.10.2020 г. до 27.10.2020 г. Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци тип населено място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е пряко стандартизирано интервю с помощта на таблети и хартиени анкети.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Петрана Стойкова в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Loading

Post Author: admin