Представяме Ви акценти от анализ, изготвен от екипа на „ИНСТИТУТ РЕГО“, по поръчка на наш клиент.
РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
- География и население:
Площ 25 713 km² (на 145-о място)
Столица Скопие
Население (2019) 2 077 132
Валута Македонски денар (MKD)
Гъстота на нас. 80,7 души/km²
Данни за икономиката на страната:
БВП (ППС, 2019) $33,822 млрд.
БВП на човек (ППС) $16 253
Прод. на живота 75,7 години (на 66-о място)
- Изложение:
Мекият климат в Република Северна Македония, силно повлиян от средиземноморските въздушни течения, предразполага към развитието и отглеждането на плодовите насъждения, използвани за производството на алкохол с нисък или висок градус. РСМ бе известна в държавите от бивша Югославия с виното, ракията и коняка си, които се екпортират и в чужбина, включително с редица международни награди. И до днес, със своите високи качества, се отличава продукцията от района на Тиквеш, където производството на алкохол от незапомнени времена представлява семейна традиция. На този фон е интересно, че фабричното производство на оцет, извличан от етанола във виното, не е широкозастъпено в югозападната ни съседка. Съществуващите мощности, намиращи се в предприятията за винопроизводство, задоволяват местното търсене, а част от продукцията се изнася зад граница. Така например за 2018 г. СРМ е пласирала в чуждина оцет и продукти, базирани на него, на скромната стойност от 650 000 щатски долара. Най-големите клиенти на югозападната ни съседка са Италия (близо 300 000 $) и Хърватска (около 290 000 $). Следват Сърбия, Австрия и Германия, имащи незначителен финансов ангажимент.[1]
Непритенциозният северномакедонски износ на оцет и на оцетни продукти може да се „обърне“ поради няколко важни факта. Като осъзнават голямото природно богатство, което притежават, властите в РСМ са взели мерки да защитят и насърчат производството на твърд алкохол, както и на вина и на оцет. В югозападната ни съседка е в сила Закон за виното, строго регламентиращ неговото производство и качество. Той засяга и винения оцет и оцетната киселина.[2] От 2008 г. в държавата действат ясно разчертани правила за дестилацията и за призводството на оцет, приети от Министерството на земеделието, горите и водите.[3] Съществува държавна политика за намаляването или за опрощаването на акциза при производството на оцет.[4] През 2011 г. Министерството на образованието на РСМ публикува технология за оцета, лимоновата и винената киселина, класифицираща тези продукти.[5] Казано с други думи, в РСМ съществува ясна нормативна база, регламентираща производството на оцет и на оцетни продукти, което се явява предимство за един бъдещ инвеститор в този сектор. Например, един литър ябълков био-оцет в Скопие се търгува за близо 180 денара (около 6 лева) – твърде скъпо за местния потребител.[6] Към това е задължително да се прибави обстоятелствата, че в домакинствата в РСМ често семействата правят собствен оцет, за да спестят пари. При обилното наличие на плодове и прилични по-големина частни граници с овощни дървета, произвеждането на домашен оцет е част от културната традиция за дадена фамилия. Това, заедно с малкия северномакедонски пазар, поставя фабричното производство на оцет, насочено навътре към страната, под въпрос, но ако бъдещата продукция се опъти към голям и платежоспособен пазар, то РСМ има целия нормативен, материален и човешки потенциал да предостави добри опции за експорт.
Няколко думи за обществено-политическият климат в РСМ. Страната се намира в перменентна политическа криза. Противопоставянето не е само по оста СДСМ-ВМРО (ДПМНЕ), но и по линията албанци-северномакедонци. Евентуален провал в стремежите на Скопие за започване на преговори за присъединяване към ЕС единствено ще засили центробеждите сили в югозападната ни съседка. И още един важен факт. Според Transparency International РСМ заема 111 място от 180 държави по ниво на корупция (2020 година) – факт, който е задължително да се отчете при бъдеща инвестиция в югозападната ни съседка.[7]
АЛБАНИЯ
- География и население:
Площ 28 748 km² (на 140-о място)
Столица Тирана
Население (2020) 2 845 955
Гъстота на нас. 105 души/km²
- Данни за икономиката на страната:
БВП (ППС, 2020) 42,594 млрд. щ.д.
БВП на човек (ППС) 14 866 щ.д.
Валута Албански Лек (ALL)
Прод. на живота 76,4 години (на 46-о място)
КОСОВО
- География и население:
Площ 10 909 km² (на 171-во място)
Столица Прищина
Население (2020) 1 810 463
Гъстота на нас. 173 души/km²
- Данни за икономиката на страната:
БВП (ППС, 2020) 23,524 млрд. щ.д.
БВП на човек (ППС) 13 017 щ.д.
Валута Евро (EUR)
- Изложение:
В Албания и Косово производството на оцет не е особено развито, макар че има много лозови насаждения лозя – около 110 хиляди декара в Албания (около 190 хиляди тона грозде през 2019 г.) и около 32 хиляди декара в Косово (75% за вино и 25% десертно грозде). В Косово има около 20 хиляди декара с ябълкови насаждения. Оцетът там е предимно вносен. В Албания той се внася от съседна Гърция като например ябълковият оцет. Био-оцетът е скъп за местните стандарти като в Албания бутилката струва около 10 лева[8]. Голяма част от виното, което се произвежда в Косово, се изнася за Италия, където се прави на оцет. Няма солидни статистически данни за количествата.
Това е компания в Албания, която произвежда ябълков био оцет: https://www.youtube.com/watch?v=ShtEQ959fPw
В Косово има две семейни фирми, които произвеждат ябълков био оцет:
Става въпрос за съвсем малък бизнес.
СЪРБИЯ
- География и население:
Площ 77 474 km² (на 145-о място)
Столица Белград
Население (2020) 6 926 705
Валута Сръбски динар (RSD)
Гъстота на нас. 80,7 души/km²
- Данни за икономиката на страната:
БВП (ППС, 2020) $137,126 млрд.
БВП на човек (ППС) $19 767
Прод. на живота 75,8 години (на 65-о място)
- Изложение:
В Сърбия има правилник за производството на оцет (2013 година) с който се определя качеството на оцета като ферментирало вино, плодово вино, разреден ферментирал етанол и други.[9] Може да бъде винен, плодов, алкохолен. Половин литър ябълков био оцет струва около 7 лева.
Лидер е производството на био ябълков оцет в Сърбия е Винария Статус, собственост на семейство Йовичи от град Свърляга, който се намира на север между Ниш и Пирот, недалеч от българската граница.[10] Семейството произвезда около 50 000 литра био ябълков оцет годишно и разполага с градини на 20 хектара. Фирмата планира до 2022 година да увеличи градините си до 30 хектара. Климатът около града е много добър (510 метра надморска височина), където няма мъгли и е проветриво. В производството се използва традиционния начин на кисела ферментация. Половината от производството на винарната се продава в Сърбия, а останалите в Австралия, Канада и шест страни от Европа. Търсенето на ябълков оцет в Сърбия нараства заради лечебните му свойства като за последните 15 години е в постоянен растеж. Търсенето на биопродуктите бележи ръст в целия Западен свят и това включва и биоцета, което дава тласък на бизнеса на семейство Йович. Ориентацията е търсене на пазари в големите градове, защото хората по селата все още сами си произвеждат оцет.
Има и редица малки семейни фирми за производство на биооцет, които нарастват постепенно като бизнес. Пример за такава е фирма Бодигард за плодов биоактиве ябълков оцет, която акцентира ударно върху био качествата на продуктите си – пробиотични, отслабване, дълголетие и т.н.[11] Собственост е на семейство Чулич от град Кикинда, Цената на литър при тях е 4.2 лева директно от сайта на фирмата.
Производството на оцет е добре развито в Сърбия. Има множество фабрики на територията на цялата страна. Производствено-търговско дружество „Мидекс“ е основано през 1992 година в предградие на Шабъц (на границата с Босна). Фирмата е водеща за производството на оцет, есенции и домашна химия. Има три халета на площ 2000 кв.м. Основно прави химически оцет 80%, но започва да се ориентира и към био ябълкови оцети.[12] Друга фирма в Ацетик, която е от югославските дружества. От повече от 80 година произвежда оцетна киселина след суха дестилация на дървета.[13] Занимава се с търговия и производство на оцет на територията на цяла бивша Югославия. Основно продават в Сърбия и Черна гора, както и в Хърватия и Македония. В ЕС изнасят за Италия, Австрия, Германия, Холандия, Швейцария и Франция. Произвежда широка палитра от алкохолен, винен, ябълков и ароматизиран оцет както и ароматизирани оцети с кромид лук и лимон, чушка, артишок. Намира се в Белград.
[1]https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/MKD/year/2018/tradeflow/Imports/partner/ALL/product/220900
[2] http://extwprlegs1.fao.org/docs/pdf/mac152329.pdf
[3] https://dejure.mk/zakon/pravilnik-za-dostavuvanje-na-kominjeto-i-vinskiot-talog-za-destilacija-ili-za-proizvodstvo-na-ocet
[4] https://customs.gov.mk/index.php/mk/biznis-zaednica-mk/akcizi/alkohol-i-alkoholni-pijaloci/435-osloboduvanje-od-akciza-alkohol-mk
[5]http://csoo.edu.mk/images/stories/Tehnicar_nutricionist/IIIG/tehnologija%20na%20prehranbeni%20proizvodi,%20izboren.pdf
[6] http://www.biocosmos.mk/ocet
[7] https://www.transparency.org/en/countries/macedonia-fyr
[8] https://biocenteralbania.com/produkt/uthull-molle-e-pa-filtruar-750-ml/
[9] https://www.tehnologijahrane.com/pravilnik/pravilnik-o-kvalitetu-i-drugim-zahtevima-za-sirce
[10] https://vinarijastatus.co.rs/
[11] http://vocnobioaktivnojabukovosirce.rs/